NKO Beveren-Waas/Melsele

Neus-, Keel- en Oorspecialisten

Tonsillectomie (verwijderen van keelamandelen)

Wat zijn keelamandelen

De keelamandelen (tonsils) zijn een weefselring rond het laagste gedeelte van de keelholte, waar zich ook de ingang van de luchtpijp bevindt. Op kinderleeftijd hebben de amandelen een functie in het afweersysteem van de mens. In het oppervlak van de keelamandel bevinden zich uitstulpingen, crypten genaamd. Deze crypten kunnen materiaal bevatten waarin bacteriën kunnen overleven. Dit gaat meestal gepaard met keelpijn, slikpijn, en/of koorts. Men spreekt dan van angina of tonsillitis. Antibiotica is dan de aangewezen therapie. Als zich regelmatig een tonsillitis voordoet wordt er overgegaan tot het wegnemen van de amandelen, tonsillectomie.

 

Doel van de ingreep

Men gaat de keelamandelen (tonsils) verwijderen om op die manier wederkerende infecties te voorkomen.

 

Voorbereiding

Na overleg met uw behandelende arts heeft u ingestemd met een ingreep. Omdat de ingreep onder algemene narcose plaatsvindt mag u vanaf middernacht niets meer eten of drinken. Het innemen van medicatie wordt best met de arts afgesproken. Heeft u de dag voor de ingreep koorts of bent u verkouden, dan neemt u best contact op met uw arts. Deze bekijkt dan of de ingreep kan plaatsvinden.

 

Opname op daghospitalisatie

(indien nodig kan er overnacht worden)

Kinderen

Volwassenen

 

De ingreep of tonsillectomie

Door middel van een sneetje over het slijmvlies van de voorste keelboog kan de amandel los worden gepeld uit de holte waarin hij zich bevindt. Bloedende vaatjes worden dichtgebrand. Deze ingreep duurt ongeveer een half uur.

 

Na de ingreep

Na de ingreep kan U, bij inspectie van de keel witte vlekjes zien. Deze horen bij de wondgenezing.

Voeding

Verder is het heel belangrijk dat u zo vlug mogelijk drinkt en zelfs eet, zodanig dat er zich geen stolsels in de keel vormen tgv. uitdroging.

Hoe meer je eet en drinkt, hoe sneller de pijn zal verdwijnen.

Koude (ijsjes, koude dranken,…) en malse voedingswaren (spaghetti, gehakt, vis,…) verdienen de voorkeur. Er wordt afgeraden om de eerste tijd frietjes, vruchtensappen, chocolade, bananen of bruiswater te gebruiken evenals scherp gekruide voedingsmiddelen, omdat deze irritatie van de keel kunnen veroorzaken.

Pijnstilling

Elke ingreep in de keel geeft pijn, vnl. bij het slikken. Keelpijn is normaal gedurende de eerste twee weken. De pijn kan uitstralen naar de oren.

U kan dan ook op gezette tijden een pijnstiller (paracetamol) vragen aan de verpleegkundige. Meestal raadt de arts u aan om bij kinderen Perdolan siroop te geven. Bij kindjes wordt er juiste pijnmedicatie voorgeschreven.

Het is raadzaam een pijnstiller re gebruiken 30 min. voor de maaltijd.

Hygiene en activiteit

Douchen en baden zijn toegestaan. Grote inspanningen en blootstelling aan hevig zonlicht worden best vermeden gedurende ongeveer 14 dagen.

Er is een schoolverlet van 1 week te voorzien.

Verder doet u er best aan niet te roken omdat dit de wondgenezing beïnvloedt.

Een controle afspraak wordt reeds meegegeven.

 

Complicaties

Elke ingreep geeft kans op complicaties. Er kan eventueel een nabloeding optreden. Doorgaans wordt dit reeds opgemerkt als u nog in het ziekenhuis aanwezig bent, maar het kan zijn dat u na enkele dagen thuis plots rood bloed opgeeft. Indien dit blijft dient u contact op te nemen met uw arts. Indien u plots koorts heeft, dient u ook contact op te nemen met de arts.

Meer informatie

Indien u nog vragen heeft kan u steeds terecht bij uw behandelende arts op het telefoonnummer: 03 775 43 84 of op onze website: www.nko-beveren.be

Allergie

Operaties

Tips