NKO Beveren-Waas/Melsele

Neus-, Keel- en Oorspecialisten

Trommelvliesbuisjes of Diabolo’s

Via deze brochure trachten we u meer info te geven over trommelvliesbuisjes of diabolo’s. Het plaatsen van trommelvliesbuisjes of diabolo’s is één van de meest voorkomende ingrepen bij kinderen. Het is belangrijk dat u eerst kort weet hoe het uitwendige gehoororgaan werkt.

 

Werking van het oor

Globaal kunnen we het oor onderverdelen in drie delen:

Geluid bestaat uit luchttrillingen. Via de gehoorgang komen deze trillingen op het trommelvlies. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes versterken deze trillingen en geleiden ze naar het slakkenhuis, ook wel het binnenoor genoemd. In het slakkenhuis bevinden zich zintuigcellen die de trillingen omzetten in zenuwprikkels. Deze zenuwprikkels gaan via de gehoorzenuw naar de hersenen en worden daar in geluid omgezet. Normaal is het middenoor gevuld met lucht, die dezelfde druk en samenstelling heeft als buitenlucht. Deze druk wordt gehandhaafd via de buis van Eustachius. Waarom de buis van Eustachius op jonge leeftijd vaak niet goed werkt, is niet bekend.

 

Wanneer wordt een trommelvliesbuisje geplaatst

Indien de buis van Eustachius niet goed werkt, ontstaat er onderdruk in het middenoor, waardoor het trommelvlies naar binnen wordt getrokken. Hierdoor raakt het middenoor geïrriteerd en gaat het slijmvlies vocht afscheiden, waardoor het middenoor gevuld raakt met vocht in plaats van met lucht. Vanwege de stroperige samenstelling wordt dit vaak “glue-ear”, ”lijmoor” of “OME” (otitis media met effusie) genoemd.

Vaak voorkomend klachtenpatroon:

Bij kinderen tussen twee en zes jaar komt deze aandoening veelvuldig voor, meestal aan beide zijden.

 

Doel van een trommelvliesbuisje

Met een trommelvliesbuisje of diabolo gaat men trachten een open verbinding te bewerkstelligen tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Via dit buisje gaat er terug lucht in het middenoor komen. Er is geen ander alternatief om een goede functie van de buis van Eustachius te bekomen. Voordat een trommelvliesbuisje wordt geplaatst, dienen andere oorzaken voor terugkerende bovenste luchtweginfecties uitgesloten of behandeld te worden.

 

Wat is een trommelvliesbuisje

Een trommelvliesbuisje is een buisje gemaakt van kunststof, met de grootte van een halve luciferkop. De doorsnede is ongeveer 1,5 millimeter en de lengte varieert van 3 tot 12 millimeter. Er zijn verschillende typen die in vorm, kleur en afmeting kunnen variëren.

 

Voorbereiding van de ingreep

Na overleg met de behandelende arts heeft u ingestemd met een ingreep voor uw kind. Omdat de ingreep onder algemene narcose plaatsvindt, mag uw kind vanaf middernacht niet meer eten of drinken. Het innemen van medicatie wordt best met de arts besproken. Heeft uw kind de dag voor de ingreep koorts of is het verkouden, dan neemt u best contact op met uw arts. Deze bekijkt dan of de ingreep kan plaatsvinden.

 

Opname op de dienst daghospitalisatie

Hoe wordt een trommelvliesbuisje geplaatst

Onder volledige verdoving wordt er een kleine snede gemaakt in het trommelvlies, met behulp van microchirurgische technieken. Nadat het vocht uit het middenoor is gezogen, wordt het buisje in het sneetje van het trommelvlies geplaatst. Het ene uiteinde steekt in het middenoor terwijl het andere uiteinde zich in de gehoorgang bevindt.

 

Na de ingreep

Meer informatie

Indien u nog vragen heeft kan u steeds terecht bij uw behandelende arts op het telefoonnummer: 03 775 43 84 of op onze website: www.nko-beveren.be

Allergie

Operaties

Tips