NKO Beveren-Waas/Melsele

Neus-, Keel- en Oorspecialisten

Operaties aan de neus: Septoplastie

Functies van de neus

De neus is een belangrijk onderdeel van het ademhalingsorgaan. De ingeademde lucht wordt verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Hierdoor worden meer dan 95 % van de deeltjes die de lucht verontreinigen weggefilterd. Verder heeft de neus ook een belangrijke functie voor de reuk, de stemvorming en de afvloei van traanvocht. Ook de uitwendige vorm van de neus is een belangrijk aspect, omdat hierdoor het uiterlijk van een persoon in grote mate bepaald wordt.

 

Problemen in de functie van de neus

De neusfunctie kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door een verkoudheid of door allergie (overgevoeligheid). Deze stoornissen kunnen vaak verergerd worden door een afwijkende vorm van het inwendige van de neus. Het meest voorkomende afwijking is scheefstand van het neustussenschot (septum) dat de beide neushelften van elkaar scheidt. Dit komt zeer vaak voor en kan aanleiding geven tot verschillende klachten:

Hierdoor komt het dat een septumcorrectie een veel voorkomende operatie is, met als doel de neusfunctie te verbeteren.

 

De ingreep of septumcorrectie of septoplastie

Bij een septoplastie wordt er uitsluitend geopereerd aan het inwendige van de neus. Er zullen uitwendig dus geen littekens zichtbaar zijn. Bij deze operatie worden het kraakbeen en het bot van het neustussenschot vrijgelegd via een klein sneetje binnenin de neus. Hierna wordt het neustussenschot rechtgezet door het verwijderen van uitstekende stukken, door kromme delen recht te zetten,… Het neustussenschot wordt tijdelijk op zijn plaats gehouden door het aanbrengen van tampons. Zo wordt het tussenschot in de juiste positie gesteund zodat slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar kunnen groeien. Soms worden er aan de buitenzijde van de neus pleisters aangebracht ter ondersteuning. Indien er ook aan het uitwendige van de neus wordt gewerkt, zal de neus worden vastgezet met een pleister met daarboven een kapje van gips of metaal. Het kapje zal gedurende een week ter plaatse moeten blijven.

 

Voorbereiding van de ingreep

Na overleg met uw arts hebt u ingestemd met een operatieve ingreep. Omdat de ingreep onder narcose plaatsvindt mag u niet meer eten, drinken of roken vanaf middernacht. Indien u medicatie neemt, spreekt u best af met de arts wanneer u dit best doet.

 

Opname op de verpleegdienst

 

Na de ingreep

 

Complicaties

Elke ingreep geeft kans op complicaties. De meest voorkomende is een bloeding. Wanneer u veel helderrood bloed verliest dient u contact op te nemen met uw arts. Indien u koorts krijgt na 48 uur na de ingreep of de neus is na 2 dagen nog volledig verstopt, neem dan ook contact op met de behandelende arts.

Meer informatie

Indien u nog vragen heeft kan u steeds terecht bij uw behandelende arts op het telefoonnummer: 03 775 43 84 of op onze website: www.nko-beveren.be

Allergie

Operaties

Tips