NKO Beveren-Waas/Melsele

Neus-, Keel- en Oorspecialisten

Endoscopische operatie aan de bijholten van de neus

Door middel van deze brochure trachten we u meer informatie te geven in verband met de chirurgische operaties aan de bijholten (sinussen) van de neus. De ingreep gebeurt endoscopisch en wordt ook wel een FESS genoemd (Functional Endoscopic Sinus Surgery of functionele endoscopische sinus chirurgie).

 

Wat zijn neusbijholten of sinussen?

Boven en naast de neus bevinden zich holten, de zogenaamde neusbijholten of sinussen. Zij bestaan uit de kaakholten, de zeefbeenholten, de voorhoofdsholten en de wiggebeenholte. In normale omstandigheden zijn deze holten gevuld met lucht. De afvoergang van de verschillende neusbijholten naar de neus bevindt zich onder de middelste neusschelp. Deze is zeer nauw en kan bij slijmvlieszwelling of het bestaan van neuspoliepen snel verstopt raken. Hierdoor kunnen er ontstekingen ontstaan.


1) voorhoofdsholte, 2) zeefbeenholte, 3) neustussenschot, 4) kaakholte

 

Vaak voorkomend klachtenpatroon:

 

Onderzoek van de neusbijholten:

Met een lamp kan de neus worden onderzocht op afwijkingen van het neustussenschot, slijmvlieszwellingen of poliepen. Met een endoscoop zijn de afvoergangen van de neusbijholten te bekijken en kan er ook achteraan in de neus gekeken worden.

 

Wanneer is een operatie aan de bijholten van de neus noodzakelijk?

De meest voorkomende redenen om de operatie uit te voeren zijn aanwezigheid van neuspoliepen en/of chronische ontsteking van de sinussen, die niet kan verholpen worden met medicatie.

 

Wat is een endoscopische operatie?

Voor een goed zicht op het operatiegebied maakt de arts gebruik van een endoscoop. Dit is een klein buisje met lenzen dat de arts toelaat om de neus grondig te bestuderen. De operatie gebeurt door de neus heen. De endoscoop maakt het mogelijk om tijdens de operatie goed te zien waar de ontsteking zit en welke gebieden met rust gelaten moeten worden. Indien er poliepen in de neus aanwezig zijn, worden deze verwijderd. Hierna wordt de afvoergang van de verschillende neusbijholten geopend, groter gemaakt en de afwijkingen worden verwijderd. Dankzij deze endoscopische techniek zijn er uitwendig geen littekens zichtbaar.

 

Voorbereiding van de ingreep

Na overleg met uw arts hebt u ingestemd met een operatieve ingreep. Omdat de ingreep onder narcose plaatsvindt mag u niet meer eten, drinken of roken vanaf middernacht. Indien u medicatie neemt, spreekt u best af met de arts wanneer u dit best doet.

 

Opname op de verpleegdienst

 

Na de ingreep

 

Welk resultaat mag u verwachten?

Na de operatie kan het zijn dat u niet onmiddellijk verbetering voelt, dit is normaal. Eventueel kunnen de klachten nog even toenemen, na ongeveer 4 à 6 weken kunt u verbetering verwachten. Het definitieve resultaat hebt u na ongeveer 3 tot 6 maanden. Wanneer u een operatie ondergaan heeft met verwijdering van neuspoliepen, is het mogelijk dat deze weer terugkomen als er weer ontstekingen komen. Dit komt omdat de werking van het neusslijmvlies zelf door de operatie niet verandert. Vaak is het advies om na de operatie een neusspray te gebruiken, hierdoor blijven de poliepen langer weg. Regelmatige controle blijft nodig.

Meer informatie

Indien u nog vragen heeft kan u steeds terecht bij uw behandelende arts op het telefoonnummer: 03 775 43 84 of op onze website: www.nko-beveren.be

Allergie

Operaties

Tips