Lijst van de belangrijkste voedselallergenen
Allergenen van dierlijke oorsprong
- hogere diersoorten: melk, eieren, vlees
- lagere diersoorten: vis, schaaldieren, weekdieren en schelpdieren, slakken
- parasieten: Anisakis
Allergenen van plantaardige oorsprong
- De granen: tarwe, gerst, rogge, boekweit, mout, maïs, rijst
- De peulvruchten: pinda’s, erwten, linzen, bonen, soja, sesam
- De schermbloemigen: selder, wortel, peterselie, venkel, dille, mosterd, anijs, groene peper, komijn, koriander
- De nachtschadeachtigen: tomaten, aardappelen, paprika, aubergine
- De lelieachtigen: look, ui
- Fruit:
- De roosachtigen: appel, peer, perzik, pruim, abrikoos, nectarine, kers, amandel
- Rood fruit: aardbeien, frambozen, aalbessen
- Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes
- Noten: hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, brazilnoten, pistachenoten
- Tropisch fruit: ananas, kiwi, mango, papaja, guave, lychee, passievrucht
- Banaan, kastanje, meloen, druiven
Additieven
Kruisallergie
- Huisstofmijt: slakken en schaaldieren
- Ei/ vogel syndroom
- Kat/ varken syndroom
- Vlees/ dier syndroom
- Pollen van berkachtigen: roosachtigen, kiwi, aardappelen, wortelen, hazelnoten, walnoten
- Pollen van grasachtigen en alsem: schermbloemigen
- Latex: banaan, avocado, passievrucht, kastanje, paprika, tropisch fruit, pistachenoten, meloen, druiven, tomaten
Belangrijkste voedingsmiddelen die sesamzaad kunnen bevatten
- Brood, beschuiten, toast
- Heudebert: beschuiten 6 tot 8 granen, multigranen toast, 4- granentoastjes
- Granen: toastjes met sesam
- Brood voor hamburgers:
- Turner: King corn
- Jacquet: Burny burn’s
- Harry’s: American burger
- Speciaal brood
- Aperitiefkoekjes:
- Belin: Triangolini, Réception, Coctail, Snacky, Smacky
- Broodjes nieuwe formule
- Bahlsen
- Droge koekjes met inbegrip van droge koekjes bij de dieetproducten
- Repen op basis van granen
- Gedroogde vruchten
- Ijsroom
- Ijsjes met noten
- Margarines
- Koekjes, gebak en commerciële bereidingen met de vermelding: plantaardige vetstof of margarine
Tip: kookboek voor mensen met een voedselallergie.
Stichting voor de preventie van allergie, vzw
Uitgegeven door Lannoo, 160 pag.
Meer informatie
Indien u nog vragen heeft kan u steeds terecht bij uw behandelende arts op het telefoonnummer: 03 775 43 84 of op onze website: www.nko-beveren.be