NKO Beveren-Waas/Melsele

Neus-, Keel- en Oorspecialisten

Desensibilisatie

Ook bekend als hyposensibilisatie of immunotherapie betekent iemand ongevoelig maken voor een bepaalde stof waarvoor hij of zij allergisch is. Bij hooikoorts zijn dat bijvoorbeeld boom- en/of graspollen.

Desensibilisatie is een effectieve behandeling voor bepaalde allergieën (boom- en graspollen (hooikoorts), huisstofmijt, insectensteek (wesp, bij, hommel) en soms kat en hond). Het bestrijdt de oorzaak van de allergie, en niet alleen de symptomen zoals het geval is bij gebruik van medicijnen zoals bijvoorbeeld een antihistaminicum. Desensibilisatie is de enige behandeling waarmee de natuurlijke ontwikkeling van de ziekte kan worden gewijzigd door het immuunsysteem opnieuw in evenwicht te brengen. De behandeling bestaat uit een progressieve toediening van steeds grotere doses allergeenstoffen. Doordat de immuniteit zo wordt gewijzigd, verdwijnen of verzwakken de symptomen bij een latere blootstelling aan het betrokken allergeen.

Injectiekuur

De injectiekuur begint altijd met de instelfase: de patiënt krijgt wekelijks een injectie waarbij langzaamaan de dosering wordt opgebouwd. De hoeveelheid en concentratie van de allergeenoplossing wordt telkens iets verhoogd gedurende een aantal maanden totdat de maximale dosis is bereikt. De instelfase begint buiten het seizoen van de allergie voor het ingespoten allergeen. Hierna begint de onderhoudsfase; gedurende 3 tot 5 jaar een maandelijkse injectie. In het begin van de onderhoudsfase kan besloten worden een 2-wekelijks schema aan te houden. Meestal ontstaat op de plek van de injectie een zwelling met jeuk, die vanzelf verdwijnt.

Een algemene allergische reactie komt zeer zelden voor en bijna altijd in het eerste half uur na de injectie, vandaar dat de patiënt een half uur na injectie bij de behandelende arts moet blijven.

Resultaten

Het effect van desensibilisatie is meestal pas na het 2e jaar merkbaar, en na voltooiing van de kuur is er meestal een aanzienlijke klachtenvermindering. Meestal verdwijnen de klachten zelfs volledig.

Uiteraard zal hiermee ook de medicijnbehoefte verminderen of verdwijnen.

Ook een preventief effect lijkt mogelijk met deze kuur. Hoe jonger er met de behandeling wordt begonnen, hoe groter de kans is dat het aantal allergieën zich niet uitbreidt en de huidige allergie zich niet uitbreidt.

De kans op genezing van bv. hooikoorts door een desensibilisatiekuur met injecties is 90 %.

Meer informatie

Indien u nog vragen heeft kan u steeds terecht bij uw behandelende arts op het telefoonnummer: 03 775 43 84 of op onze website: www.nko-beveren.be

Allergie

Operaties

Tips